Täiohjeistus

Tämä on yleinen tiedote tilanteeseen, jolloin luokassa on havaittu päätäitä.


Taudinkuva


Päätäi on hiuspohjassa elävä 2-4 mm:n mittainen loinen. Se on väriltäänruskeanharmaa, joskus lähes musta. Päätäi imee ravinnokseen verta päänahasta. Täysikasvuinen päätäi elää pari viikkoa ja munii elinaikanaan kymmenittäin munia eli saivareita, jotka se kiinnittää liimamaisella aineella hiusten juureen. Saivareet ovat noin millimetrin mittaisia, vahamaisen läpikuultavia, soikeita munia. Saivareista kuoriutuu uusia päätäitä 5-9 vuorokauden kuluessa. 


Tartuntatapa

Päätäit tarttuvat suorana kosketustartuntana päästä toiseen esimerkiksi lasten läheisissä leikeissä sekä kampojen, harjojen ja tekstiilien välityksellä. Päätäi ei ole merkki huonosta hygieniasta. Päätäi viihtyy niin puhtaissa kuin likaisissakin hiuksissa. Erityisesti syksyisin pipokauden alkaessa esiintyy epidemioita kouluissa ja päiväkodeissa. Päätäi on ihmisen loinen, joten se ei elä koirissa, kissoissa tai muissa kotieläimissä.Oireet ja itämisaika


Päätäit aiheuttavat kutinaa. Kutinaan liittyvä raapiminen saattaa rikkoahiuspohjan ihon ja altistaa sen bakteeritulehduksille. Kutina alkaa noin viikon kuluttua tartunnasta. Tartunnan voi varmistaa tarkastelemalla hiuspohjaa ja hiuksia hyvässä valaistuksessa. Hiukset kammataan juuresta latvaan tiheällä kammalla. Yleensä tartunta todetaan löytämällä saivareita eli täin munia niskasta, korvien takaa tai otsatukasta. Epidemian aikana vanhempien tulisi tarkastaa lastensa hiukset päivittäin, jotta mahdollinen tartunta havaitaan riittävän ajoissa ja uudet tartunnat voidaan ehkäistä.


Hoito

Päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään, vaan niiden häätäminen vaatii aina hoitoa. Hoitona käytetään apteekista ilman reseptiä saatavia lääkeliuoksia tai lääkkeettömiä täivalmisteita. Tutustu huolellisesti valmisteiden pakkausselosteisiin (Prioderm®-shampoo, Prioderm®-linimentti, Nix®-shampoo). Kaikkien samassa taloudessa asuvien hiukset hoidetaan kertaalleen ja hoito uusitaan 7-14 vrk:n kuluttua heillä, joilla päätäitä oli alun perin todettu. Hoidon onnistuminen varmistetaan kampaamalla hiukset täikammalla seuraavien kahden viikon ajan noin 2-3 kertaa viikossa. Lääkehoidon jälkeen vaihdetaan puhtaat liinavaatteet ja käytöstä poistetut pestään normaalissa konepesussa 60 asteessa. Patjat ja tyynyt on hyvä imuroida. Kammat, harjat ja hiuskoristeet liotetaan ennen pesua vähintään yhden tunnin ajan päänahan pesuun käytettävässä shampoossa.


Ehkäisy


Tartuntojen ehkäisemiseksi kouluissa ja päiväkodeissa on hyvä säilyttää pipoa takin hihassa tai repussa. Hiusten kosketuskontaktia tulee välttää ja käyttää vain omia henkilökohtaisia tavaroita.
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti