15.8.2016

Kouluruokailu ja erityisruokavaliot

Muutos 30.8. Linkistä löytyy uusin lomake.Pahoittelut kaksinkertaisesta papereiden täyttämisestä, mutta toimitattehan tämän uudenkin lomakkeen keittiöön. Keittiöllä ei ole ylemmän tahon (Espoon Catering) lupaa toimia vanhoilla lomakkeilla. Wilman kautta meille keväällä toimitettu tieto uudistuksesta sisälsi vanhat linkit.
Ruokapalveluesimiehemme Kai Kantola 
muistuttaa huoltajia Espoon Ruokapalvelujen uudistetusta allergioiden ilmoittamislomakkeesta (linkki ladattavaan lomakkeeseen).

Keväällä tiedotetun uudistuksen tärkeimmät tarkennukset ovat seuraavat:

  • Päivitetty erityisruokavalioilmoitus tulee toimittaa jokaisen lukuvuoden alussa.
  • Erityisruokavalio toteutetaan kouluruokailussa terveydellisistä syistä lääkärintodistuksen perusteella.
  • Lääkärintodistus ja sen perusteella täytetty erityisruokavalioilmoitus toimitetaan koulun keittiöön paperisina.
  • Erityisruokavalioilmoitus tehdään vain niistä ruoka-aineista, jotka aiheuttavat niin vakavia tai haittaavia oireita, että niiden välttäminen kouluruokailussa on perusteltua. Jos ruokailija saa lieviä oireita ruoka-aineesta, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Tällöin ei tarvita erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta. Lieviä, itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa tai ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset ja hedelmät etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettyinä.
  • Lapsen huoltaja voi halutessaan kertoa erityisruokavalioilmoituksella esimerkiksi ruokailutilanteessa syrjään siirrettävistä kasviksista.
  • Lääkärintodistusta ei edellytetä erityisruokavalioilmoituksen liitteeksi vähälaktoosisessa tai laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa tai uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti