23.8.2016

Johtokunnan terveiset


Meillä on uusi koulu! - Johtokunnan syystervehdys

Vuosien odotuksen jälkeen sen voi vihdoin sanoa: meillä on Lippajärvellä uusi koulu! Samassa rakennuksessa aloittavat toimintansa päiväkoti ja neuvola.

Iltalenkkini on tänä kesänä kulkenut useasti valmistuvan koulurakennuksen ohi. Monen muun lippajärveläisen tavoin olen seurannut rakennus-telineiden purkua, julkisivun viimeistelyä ja pihatöiden etenemistä. Tuntuu kummallisen hyvältä, kun koulu on taas omalla paikallaan, keskellä kylää. Johtokunnan perinteisen vuosikatsauksen sijasta ajattelin näin uuden koulun valmistuessa pohtia vähän sitä, mitä kaikkea sanalla ”koulu” oikeastaan tarkoitetaan.

Ensinnäkin on koulun puitteet eli koulurakennus. Koko sen ajan, kun olen Auroran koulun toimintaa seurannut, koulun kunto on saanut paljon huomiota. Vanha rakennus ja ihmiset
siellä voivat pitkään huonosti, parakit rakennettiin jo kertaalleen uudestaan, koulua käytiin poikkeusolosuhteissa ensin Kalajärvellä, sitten Järvenperässä – ja nyt tänä syksynä uusi, hieno koulurakennus viimein valmistui.

Toisekseen on koulun arkinen toiminta. Kävin elokuun alkupäivinä rehtorin ja apulaisrehtorin kanssa kiertämässä uutta rakennusta ja kuuntelin keskustelua siitä, millaisia käytännön asioita koulun toimimiseksi on ratkaistava: mistä ovesta mikäkin luokka-aste kulkee sisään, miten ruokailut rytmitetään, kuka käyttää salivuoroja, miten ratkaistaan turvallisuusasiat jne. Kun lapsemme aloittavat elokuussa koulun, heidän hyvän arkensa sujumiseksi on jo tehty paljon sinänsä näkymätöntä, tärkeää työtä.

Kolmanneksi koulu tarkoittaa koulutyön sisältöjä: mitä opitaan ja miten opetetaan. Samaan aikaan, kun siirrymme uuteen koulurakennukseen, aloitamme Aurorassa uuden opetussuunnitelman toteutuksen. Koulun henkilökunta on työstänyt opetussuunnitelmaa tiiviisti koko viime lukuvuoden, ja valmis opetussuunnitelma – tuttavallisemmin ops – hyväksyttiin johtokunnan viimeisessä kevätkokouksessa. Uuden opsin sisältöihin ja periaatteisiin voi tutustua esimerkiksi lukemalla, oman lapsen koulutyötä seuraamalla tai vanhempainilloissa kuuntelemalla ja kysymällä.

Neljäntenä asiana: koulu on vahvasti yhteisö. Koulupäivä on oppilasryhmiä, kavereita, tuttuja ja turvallisia aikuisia, iltapäiväkerhoja, yhteistä suunnittelua ja aikuisten ja lasten yhteistä toimintaa. Aurorassa on pitkät perinteet myös kodin ja koulun yhteistyölle, ja tänä syksynä koulun ovet aukeavat jälleen monenlaiselle harrastustoiminnalle. Syksyinen kyläjuhla kokoaa yhteen väkeä koko Lippajärveltä. Yhdessä me kaikki teemme koulusta juuri meidän koulun.

Tervetuloa aloittamaan uutta kouluvuotta uudessa Auroran koulussa! Johtokunnan puolesta toivotan kaikille uusille ja vanhoille auroralaisille oikein hyvää syksyä.


Anu Arvonen,
johtokunnan puheenjohtaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti